Groep

Aranis is een groep die zich toelegt op het vertolken van nieuwe, avontuurlijke muziek.

Deze muziek zit vol tegenstellingen:
Ze is duister en licht tegelijkertijd. Ze is mooi en lelijk, eenvoudig en complex. Ze heeft een grote eigenheid en toch zijn er invloeden merkbaar uit vele andere genres en stijlen. Nooit eerder gehoord en toch herkenbaar.

Door deze schijnbare tegenstellingen te combineren ontstaat eigentijdse en meeslepende muziek met een heel eigen karakter.

Aranis bestaat uit een vaste kern van zes gedreven muzikanten. Naar gelang het project worden zij verder aangevuld met gastmuzikanten.
Enkele kenmerken van de uitvoeringen zijn een verfijnd en dynamisch samenspel waarbij steeds wordt gezocht naar een zo fris en levendig mogelijke vertolking.

Aranis: Joris Vanvinckenroye: contrabas en compositie, Liesbeth Lambrecht: viool en altviool, Marjolein Cools: accordeon, Stijn Denys: gitaar, Pierre Chevalier: piano, Jana Arns: dwarsfluit

Aranis bracht reeds zes full albums uit; Aranis I, Aranis II, Aranis III, Aranis IV, Aranis V én....Aranis VI. Aranis VII aka 'Smells like Aranis' wordt verwacht januari 2017.

Daarnaast verschenen er ook een vinylplaat en een korte project CD (Hidden Soundscapes).

Aranis VII: Smells like Aranis (Release Januari 2017): Aranis is ondertussen al bijna 15 jaar één van dé voortrekkers van nieuwe Belgische muziek.Volgend seizoen gooien ze nog maar eens het roer om. Het vertrekpunt wordt deze keer muziek van 'Nirvana'. Op het eerste zicht heeft Aranis niet veel gemeen met deze cultband van de nineties, maar als je even verder kijkt zie je een link! De muzikale tijdsgeest waarin de muzikanten van Aranis opgroeiden en waarin ze nu leven, is één van de belangrijkste drijfveren van hun muziek. De thematiek van de originele songs; woede, waanzin, verveling, depressie,...worden verwerkt tot een nieuw en uitdagend programma. Aranis zou uiteraard Aranis niet zijn als dit herkenbare materiaal niet een heel eigen leven zou gaan leiden. Het resultaat is confronterend én verbluffend! Verwacht je niet aan covers noch klassieke arrangementen, maar aan een heel nieuwe interpretatie en uitvoering van Nirvana door Aranis! Met: Liesbeth Lambrecht: viool/altviool, Marjolein Cools: accordeon, Pierre Chevalier: piano, Joris Vanvinckenroye: contrabas & composities/arrangementen, Jana Arns: fluit

Aranis VI: Made in Belgium II (2014): Aranis anno 2014; een Belgische groep met een hoek af! Met 'Made in Belgium II' - afgekort 'MIB 2' zijn ze spannender dan een film. Opnieuw stoffen ze de klassieke muziek verder af, brengen ze balkanklezmerpunk zonder drums of klarinet, hete woestijntango uit Brussel én improviseren ze zonder moeilijkdoenerij! Geen enkele stijl kan het aan de muziek van ARanis te omschrijven. En dat is prima! Klassiek? Jazz? Folk? Rock?...Allemaal goede ingrediënten voor op de muzikale Aranis- pizza. Kom hem zelf uitproberen! Met composities van Peter Vermeersch (FES), Koen van Roy (Cro Magnon), Walter Hus (Maximalist!), Ananta Roosens (La sieste du dromadaire), Joris Vanvinckenroye (BASta!) en vele anderen...

Aranis V: Made in Belgium (2012): Met dit programma gaat Aranis vreemd en spelen ze werken van Wim Mertens, Wouter Vandenabeele (Olla Vogala), Geert Waegeman (Cro Magnon) en vele andere Belgische componisten die niet bang zijn van enige muzikale kruisbestuiving! Het klinkt absoluut anders maar toch nog helemaal Aranis!

Aranis IV: RoqueForte (2010):
De vaste Aranis bezetting wordt aangevuld met percussie. De muziek is ruwer, maar mooier dan ooit tevoren. Duistere melodieën wisselden af met dreigende ritmes, ruige solo's en innemende improvisaties.  met gastmuzikanten David Kerman (percussie), Stefan Wellens (altviool) en Pierre Chevalier/ Ward De Vleeschhouwer (piano).

Aranis III: Songs from mirage (2009) :
De derde full CD van Aranis klinkt anders dan de eerdere opnames van Aranis.Aan de instrumentale band werden drie zangeressen toegevoegd. Hierdoor kreeg de avontuurlijke muziek nog meer draagkracht. De muziek werd intenser, gevoeliger en dynamischer. 'Songs From Mirage' is een muzikaal verhaal zonder onderbrekingen. Het eindigt pas nadat de laatste klanken zijn verdwenen. 
met gastmuzikanten Els van Laethem, Anne Marie Honggokoessoemo, Herlinde Ghekiere (zang), Linde de Groof (viool), Axelle Kennes/ Els Vrints/ Ward De Vleeschhouwer (piano) 

Vinylplaat (2008) 
Het beste van Aranis I en Aranis II

Single: Hidden soundscapes (2007) 
Enkele werken uit de samenwerking met fluitist Toon Fret. 

Aranis II: Music For an imaginary film (2007) 
Het tweede Aranis programma vloeide meteen uit het eerste. Het is een bevestiging van de zeer persoonlijke Aranis stijl en klank. De werken en het samenspel zijn verder verfijnd en geëvolueerd.

Aranis I: Acoustic Chamber Rock (2005)
Bij het debuut van Aranis is meteen een duidelijke Aranis stijl merkbaar. Diverse muzikale stromingen en stijlen worden gecombineerd tot een nieuw geheel.Copyright 2017 - Maarten Lambrecht